Trzesię przy gaszeniu i dziwny dzwięk przy dodawaniu gazu
Witam,
Pisałem o innym problemie wcześniej ale już jest nieaktualny. Otóż moja skoda gaśnie dość twardo i trzęsie silnikiem. Zgłupiałem już do reszty bo chyba nie ma znaczenia czy jest nagrzana czy nie. Ogólnie raz gaśnie lepiej, raz gorzej. Wczoraj zgasła tak, że w ogóle nic nie poczułem. Silnik to 90 KM ALH w 4 biegowym automacie. Jedyna zależność jaka występuję zawsze to jak po nocy ją zapalę i od razu zgaszę to dość ładnie gaśnie. Poduszki zostały wymienione (oprócz prawej, bo była ok - tak orzekł mechanik), klapa gasząca działa odpowiednio. Jeden kabel pod ciśnieniem był pęknięty ale został wymieniony lecz nic to nie zmieniło. Dziś jeździłem identyczną octavią tylko w manualnej skrzyni i gaśnie jak benzyna. Żadnych drgań praktycznie. Kolejna sprawa to to, że przy dodawaniu gazu słyszę dziwny dźwięk jakby z deski rozdzielczej, zegarów. Dźwięk przypomina jakbym wziął samochodzik napędzany ruchem wstecznym (chodzi o zabawkę) i puścił go żeby jechał. Dziwne skojarzenie mam ale na pewno większość wie o co chodzi, prawda ? :P może to alternator ale nie wiem.
Błędy na kompie to:
2 Faults Found:
00603 - Footwell/defroster Flap Positioning Motor (V85)
37-10 - Faulty - Intermittent
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
37-10 - Faulty - Intermittent
1 Fault Found:
00532 - Supply Voltage B+
07-10 - Signal too Low - Intermittent
1 Fault Found:
01336 - Data Bus for Comfort System
80-00 - Single-Wire Operation
1 Fault Found:
01336 - Data Bus for Comfort System
80-00 - Single-Wire Operation
Pierwszy błąd to zdiagnozowano mi w ASO kiedyś. "Mieszek" turbiny do wymiany. Zrobię to na dniach. Powyżej 130 km/h przycina się i nie idzie.
Skrzynia automat normalnie pracuję, olej bardzo ładny.
pomóżcie, bo mechanik mówi, że tak ma być i już. Ale kolegi auto tak nie ma ...
Ponoć pracuję normalnie. Została wyjęta i dokładnie wyczyszczona i dalej to samo ... Może to ma coś wspólnego z konwerterem ? Wyskakuje błąd na komputerze i tak jakby to właśnie szło od skrzyni. Zaznaczam, że skrzynia pracuję prawidłowo ... Zauważyłem też lekkie falowanie silnika, gdy jest na P, występuję ono sporadycznie i ciężko powiedzieć kiedy. Gdy dodam gazu na postoju to znika ten efekt.
chcheckitout, rozwiązałeś problem? Jeśli nie,to sprawdź wiązkę elektr.,która jest w peszlu na rurze dolotu. Tam najczęściej się przeciera (u mnie tak było) peszel i przewody elektr. w nim umieszczone. Ja wstawiłem ok 3cm kabelka w miejscu przetartego i powróciło miękkie gaszenie. Pozdrawiam
Komentarz